Witamina C ważnym elementem zdrowej diety człowieka
Witamina C powinna być jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety człowieka.
Ale czy zawsze tak jest?
Niestety nie, wiele nawet zdrowych produktów spożywczych zawiera małe ilości witaminy C i dlatego zmuszeni jesteśmy sięgać po suplementy diety najlepiej z naturalną witaminą C. Musimy wiedzieć, że organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć witaminy C i co gorsza wątroba jej nie magazynuje, dlatego też musi być stale dostarczana z zewnątrz, z dietą, bądż właśnie z suplementami diety.
Jeśli palimy papierosy i żyjemy w stresie to musimy się liczyć z dodatkowym ubytkiem witaminy C.
Duże starty tego cennego składnika powstają również podczas przechowywania i przygotowywania żywności, np. straty witaminy C spowodowane obróbką termiczną sięgają do 70%.
Co więcej świeże warzywa pomiędzy zbiorem a spożyciem tracą nawet 40% witaminy C!
Do czego jest nam potrzebna witamina C?
Najważniejsze sfery zapotrzebowania witaminy C dla organizmu człowieka:
- Pobudza układ odpornościowy.
- Wspomaga ochronę organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników oraz jest niezbędna do tworzenia nowych włókien kolagenowych, dbając w ten sposób o jędrność skóry oraz pomagając ograniczyć starzenie się skóry, powstawanie zmarszczek.
- Bierze udział w obniżaniu poziomu hormonu stresu, utrzymaniu właściwych funkcji psychologicznych oraz pomaga ograniczać uczucie zmęczenia i znużenia.
- Ogrywając ogromną rolę w produkcji kolagenu, korzystnie wpływa również na funkcjonalnie naczyń krwionośnych, dziąseł, kości, zębów i chrząstki stawowej. (zdolność do naturalnej regeneracji kolagenu zaczyna słabnąć już po 25 roku życia, a po 50-tce spada do bardzo niskiego poziomu !)
- Wspomaga wchłanianie żelaza we krwi, którego niedobór w krajach Unii Europejskiej występuje aż u 10% kobiet i 4% mężczyzn.
Żródło: Cali News
Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.